Żywienie na wagę zdrowia

zdrowe zywienie-mNasza szkoła przystąpiła do realizacji programu "Żywienie na wagę zdrowia" pod patronatem Śląskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego. Adresatami programu są: dyrektorzy, kadra opiekuńcza i pedagogiczna żłobków, przedszkoli, szkół, osoby odpowiedzialne za żywienie dzieci w placówkach nauczania wychowania oraz dzieci i młodzież, ich rodzice i opiekunowie.

Celem programu jest:
• wspieranie prawidłowego rozwoju dzieci i młodzieży poprzez odżywianie i propagowanie aktywności fizycznej,
• poprawa jakości żywienia dzieci i młodzieży w żłobkach, przedszkolach i szkołach,
• podniesienie świadomości rodziców w kwestii „odżywianie dzieci i ich aktywność fizyczna, a pozytywne skutki zdrowotne w przyszłości”.

Dbałość o zdrowie uczniów, to jedno z zasadniczych zadań szkoły dążącej do pełnego i wszech­stronnego rozwoju swoich wychowanków. Przekazując dzieciom wiedzę o zdro­wiu, kształtując umiejętności i postawy sprzyjające zdrowiu, możemy ułatwić im zdrowy styl życia i pracy, a tym samym poprawić zdrowie społeczeństwa.

Powszechnie wiadomo, iż w obecnych czasach właściwe odżywienie stanowi niezwykle ważny element rozwoju człowieka. Temat ten obecny jest w naszej szkole od wielu lat. Uczniowie mieli możliwość pogłębienia swojej znajomości zasad zdrowego odżywiania w trakcie zajęć, zarówno w szkole podstawowej, jak i w gimnazjum. Przeprowadzono cykl lekcji pt. "Zdrowie - najcenniejszy skarb". W ramach zajęć dzieci omawiały odżywcze wartości produktów spożywczych. Zapoznawały się z zawartością witam w produktach zbożowych, warzywach i owocach oraz nabiale. W ramach tego programu, klasy przygotowały zajęcia związane z tematyką zdrowego odżywiania. Staraliśmy się i staramy nadal propagować zasady zdrowego odżywiania poprzez działanie, przygotowując w trakcie zajęć lekcyjnych zdrowe, drugie śniadanie, zgodnie z zasadami prawidłowego i zdrowego odżywiania oraz nauczyciele zachęcają nas do wspólnego spożywania posiłków i podejmowania pierwszych samodzielnych prób przygotowywania posiłków. W trakcie zajęć uczniowie przestrzegali podstawowych zasad higieny. Nie zapominali o umyciu rąk przed i w trakcie pracy. Uczniowie wykazali się dużym zaangażowaniem przynosząc składniki na zdrowe kanapki. Klasy omówiły piramidę żywienia, zwracając szczególną uwagę na wprowadzony nowy element, jakim jest aktywność fizyczna. Uczniowie wymieniali się zarówno składnikami ze swoich talerzy, jak i spostrzeżeniami na temat "zdrowych smaków". Wszyscy wspólnie stwierdzili, że przy odrobinie chęci "zdrowo" może oznaczać "smacznie".

Podczas zajęć świetlicowych wychowankowie, w trakcie zajęć plastycznych, kolorowali przygotowane ilustracje „Piramida żywieniowa” oraz sami wykonywali pracę plastyczną w oparciu o piramidę żywieniową „Mój zdrowy talerz”.

W ramach szkoły współpracy uczniowie wspólnie z nauczycielami przygotowywali zdrowe kanapki, pasty do kanapek, soki owocowe i warzywne. Zarówno uczniowie, rodzice jak i nauczyciele bardzo chętnie przystąpili do degustacji.

Odbył się konkurs plastyczny dla klas I-III SP pod hasłem "Warzywa i owoce w szkole". Zadaniem uczniów było wykonanie w klasach, w 4 osobowych zespołach, plakatu ilustrującego hasło konkursowe.

Uczniowie przygotowali zdrowe jadłospisy na dany tydzień, które mogą zostać wykorzystane przez Panią intendent do utworzenia jadłospisu dla uczniów.

Jak się okazało, uczniowie naszej szkoły nie tylko doskonale znają zasady zdrowej diety, ale również mają wiele wspaniałych pomysłów na jej promowanie.

piramida

2011 Żywienie na wagę zdrowia. LeF
Powered by Joomla 1.7 Templates